Jeugdboekenweek

Dankzij de sponsoring van het oudercomité is onze klasbieb weer aangevuld met enkele hele leuke boeken!!!  Vooral 'De waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen' werd héél enthousiast onthaald, want de meesten kenden al het eerste en tweede deel van onze muzische voormiddag op 4 maart.  Maar ook de andere boeken vallen heel erg in de smaak.  Met nog een extra aanvulling van persoonlijke boeken van de juf en boeken van de bieb hadden we een ferme portie leesvoer.  Gelukkig maar, want er stonden wat activiteiten op het programma rond de jeugdboekenweek.  Zo kregen we allemaal een zakje 'boekenwormen' om te eten terwijl we aan het lezen waren en we deden ook 'de grote jeugdboekenweek bingo'.

 

 

De zonsverduistering

We keken al enkele weken uit naar de zonsverduistering of eclips, want in de duodag hadden we al heel wat interessante dingen opgezocht.  We wisten al hoe een zonsverduistering ontstaat, wanneer de eclips plaatsvond, wanneer het hoogtepunt zou zijn, hoe we veilig zouden kunnen kijken,...  We verzamelden samen wat eclipsbrilletjes en lasbrillen of -maskers.  Kortom, op 20 maart waren we er helemaal klaar voor!!!  Maar we waren er aan voor de moeite...  De dag begon bewolkt.  En bleef bewolkt...  Niks te zien dus!  Gelukkig konden we als troost kijken naar de zonsverduistering op de Faroëreilanden via Livestream.  Zelfs dat vonden we héél spectaculair!  Hopelijk beter op 12 augustus 2026, want dat wordt hier de volgende, duidelijke eclips.  Tussenin zijn er wel al enkele, minder grootse zonsverduisteringen waar te nemen.

De verteltent met Guy Daniëls

Op 3 maart werden we 's namiddags verrast met een activiteit in de speelzaal.  Guy Daniëls had daar zijn tent klaargezet en hij vertelde aan de hand van 'Heksenvriend' stap voor stap hoe een prentenboek gemaakt wordt.  Hij maakte ook wat tijd om onze vragen te beantwoorden.  Als kers op de taart kregen we per klas een pakket om zelf het boek 'na te maken'!!!  Ondertussen zijn onze werkzaamheden langzaam maar zeker aan het vorderen.  We schreven per groepje al de ontbrekende tekst voor enkele bladzijden.  De volgende stap is nu het tekenen van de illustraties op enkele andere pagina's.  Iedereen werkt aan 1 tekening en dan zullen we de jury laten beslissen welke tekening in het boek komt.  Als tekeningen en tekst dan ook netjes aangevuld werden op onze XXL-pagina's, volgt dan nog de afwerking.  De grote pagina's moeten geplooid, genaaid en op maat gesneden worden.  Daarna moeten de 2 pakjes nog in de kaft vastgeplakt worden en dan hebben we onze eigen 4B-versie van 'Heksenvriend'!

Smoothies maken

De vrijdag voor de krokusvakantie was uiteraard al een leuke dag, want het was carnaval.  Maar wij deden er nog iets extra leuks bij: smoothies maken!!!  Vooraf werd er per groepje nagedacht over de recepten.  We brachten natuurlijk ook allemaal zelf iets mee zodat we samen aan de slag konden.  Eerst het fruit snijden, dan nog melk of vruchtensap afmeten en erbij doen.  De laatste stap was wellicht het allerleukste: het mixen...  Toen alle groepjes klaar waren, konden we eindelijk toasten met een gezond drankje op het eerste deel van het tweede trimester.  Mmm!!!  De foto's staan ondertussen ook al in de fotogalerij zodat jullie ook kunnen watertanden.

My machine

Op maandag 13 oktober gingen we naar het PTI in Kortrijk voor het vervolg van My machine.  Vorig jaar werden de machines door het derde en vierde leerjaar ontworpen.  Uit al die machines werd dan het winnende ontwerp van Louis Libbrecht verkozen.  Dit schooljaar maken 2 leerlingen van het PTI  de teletijdmachine ook echt.  Gisteren mochten de leerlingen van het vierde helpen bij de opbouw van een deel van de machine.  Ze maakten met veel plezier hun handen een beetje vuil bij het gaatjes boren, het schuren van de houten plaat en het aan elkaar monteren van metalen buizen.

 

Begin december volgt dan nog het grote feestmoment waarop ‘de teletijdmachine’ door de leerlingen van het 3de  en 4de leerjaar wordt ingehuldigd op de slottentoonstelling in het Provinciaal Noord-Zuid Centrum in Roeselare.